wielomiany, suma współczynników
wersza: jak wyznaczyć sumę współczynników przy parzystych potęgach wielomianu w wiedząc w(1)=−32 i
w(−1)=10
4 gru 18:23
4 gru 18:25
wersza: A skąd to wiadomo? I jeszcze jedno pytanie, co zrobić z wyznaczeniem sumy współczynników przy
nieparzystych potęgach, np. w(1)=−42 i w(−1)=22
4 gru 18:28
ICSP: w(1) − suma wszystkich
| w(1) + w(−1) | |
| − suma przy parzystych potęgach |
| 2 | |
| | w(1) + w(−1) | |
w(1) − |
| = ... − suma przy nieparzystych potęgach |
| | 2 | |
Wynika to z tego, że w(−1) zmieni znak współczynnikom przy nieparzystych potęgach.
Dodając więc w(1) do w(−1) te współczynniki się redukują i dostajemy 2 * współczynniki przy
parzystych potęgach.
4 gru 18:31