Udowodnij, że liczba naturalna podzielna przez 2, pomnożona przez liczbę podziel
sad: zał.
a = 2k, n, k ∊ N
b = 3l, b, l ∊ N
teza:
x = 6m, x, m ∊ N
Dowód:
a*b = x
2k * 3l = 6m
6kl = 6m
m = kl
Teza prawdziwa. CKD.
Dobrze to zrobiłem?
4 gru 18:21
sad: Zadanie:
Udowodnij, że liczba naturalna podzielna przez 2, pomnożona przez liczbę podzielną przez 3,
jest podzielna przez 6.
Bo wyżej coś ucieło
4 gru 18:21
Eta:
Z: a=2k , b=2l , k,l∊N
T: x=a*b=6u , u ∊N
Dowód : x= 2k*3l = 6kl = 6u , u=k*l∊N
c.n.u
4 gru 18:25