Nierówność
00000: Jak rozwiązać taką nierówność? −(x+2)2≤1
−(x+2)2≤1 \*(−1)
(x+2)2≥−1
Dochodzę do tego miejsca i nie wiem co dalej. Proszę, niech mi ktoś to wytłumaczy
Czy można tu obie strony włożyć pod pierwiastek, tak że na końcu wychodzi −3?
4 gru 18:04
Janek191:
− ( x + 2)
2 ≤ 1
x ∊ℛ
=====
Liczba ujemna jest mniejsza od każdej liczby dodatniej
4 gru 18:06
relaa:
Wyrażenie podniesione do kwadratu jakie wartości przyjmuje w zbiorze liczb rzeczywistych?
4 gru 18:06
00000: Dziękuję
4 gru 18:08
mycu: jest to wzór skróconego mnożenia, czyli jeśli go rozwiniemy otrzymujemy postać x
2+4x+4
wzór (x+y)
2=x
2+2x*y+y
2
Następnie podstawiamy to i otrzymujemy w całości x
2+4x+4≥−1
przenosimy −1 na stronę lewą ze zmienionym znakiem, otrzymujemy wówczas x
2+4x+4+1≥0
liczymy z tego deltę (b
2−4a*c, a=1, b=4, c=5)
delta = 16−20=−4
delta < 0, czyli nie ma rozwiązań
4 gru 18:16