Jak wyjaśnić własność
Zdzisław: Witam mam problem z następującą własnością:
P(A'nB')=1−P(AuB), nie mam pojęcia skąd i jak to wziąć.
4 gru 17:56
Eta:
P(A'∩B')= [P(AUB)]' = 1−P(AUB)
4 gru 17:58
Zdzisław: no właśnie na to trafiłem na forach ale tego fragmentu nie rozumiem: [P(AUB)]'
4 gru 18:00
Eta:
P(C')= 1−P(C) zatem P([AUB]')= 1−P(AUB)
4 gru 18:01
Eta:
W pierwszym wpisie źle zapisałam :
ma być: ...= P([AUB]')
4 gru 18:03
Zdzisław: Jest jakiś sposób "na piechotę" Żeby dojść do takiego wzoru?
4 gru 18:09
Zdzisław: Ponieważ zastanawiam się dlaczego zmienia się znak ∩ na U
4 gru 18:10
Eta:
II prawo de Morgana dla zbiorów
A'∩B'=(AUB)'
4 gru 18:11
4 gru 18:11
Zdzisław: Dziękuję Ci bardzo! Życzę miłego wieczoru
4 gru 18:13
Eta:
4 gru 18:14