Równanie trygonometryczne
elo320: Wyznacz liczbowo wszystkie wartości funkcji sinx, gdy:
2sin2(x−π4) = 4sin2x−cos2x
Jak coś takiego rozwiązać ?
4 gru 17:46
elo320: udało mi się dojść do czegoś takiego, ale to mi nic nie daje, albo coś źle robię
| | π | |
1−cos2x(cosπ2+1)−sin2x(sin |
| +4)=0 |
| | 2 | |
4 gru 18:04
elo320: Po podstawieniu wartości za cos
π2 i sin
π2 i wymnożeniu wszyszło mi:
1−cosx−5sin2x=0
I znowu nie wiem co z tym zrobić ? wzór na sin2x też mi nic nie daje
4 gru 18:27
elo320: Nikt nie wie jak do tego odejść ?
4 gru 20:22