równanie z parametrem
Mati: równanie (m
2−1)x
2−2mx+1=0 ma dwa różne pierwiastki dla m≠1 i m≠−1
i mam odpowiedzieć prawda czy fałsz.
nie mam pojęcia jak rozwiązywać takie przykłady i jak traktować że np m≠−1
wiem że 1 z założeń to Δ>0
pomoże ktoś?
4 gru 17:41
Pumba57: dla m2−1=0 czyli dla m=1 lub m=−1 dostaniesz frownanie liniowe liniowa wiec bedzie jedno
rozwiazanie
A Ty masz miec dwa i to rozne wiec musisz miec rownanie kwadratowe
Teraz Δ>0
4 gru 17:48
relaa:
(m2 − 1)x2 − 2mx + 1 = 0
m2x2 − 2mx + 1 − x2 = 0
(mx − 1)2 − x2 = 0
[(m − 1)x − 1][(m + 1)x − 1] = 0
4 gru 17:51