Proszę o sprwdzenia zadań z ekstremów i monotoniczności funkcji
basia: Czy chciałby ktoś sprawdzić mi moje zadania z monotoniczności i ekstremów funkcji , (póki co
określiłam tylko monotoniczność dla podanych funkcji)
nie określałam jeszcze wartości w ekstremach.
To co jest na czerwono napisane do udzielonych przeze mnie odpowiedzi to poprawne odpowiedzi z
tyłu książki , natomiast funkcje zakreśliłam na pomarańczowo w kółkach
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bb9160baa5f924c7
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6fc2db7f6bea17e5
4 gru 17:02
basia: chciałabym aby ktoś mi wyjasnił co robię zle
4 gru 17:04
Janek191:

Patrz na wykres funkcji f
4 gru 17:07
Janek191:
f rośnie w : ( − ∞ , 0), ( 1, +∞)
f maleje w ( 0 , 1)
f osiąga minimum lokalne w x = 1.
4 gru 17:09
basia: no dobrze ale z miejsc zerowych nie otrzymuję przeciez 0 tylko ono nie nalezy do dziedziny i
jak rysuje taki wykres to przechodzi mi też przez 0?
pogubiłam się już , przyznaję że uczyłam się z etrapeza
4 gru 17:14
Janek191:
0 nie należy do dziedziny.
Tam są otwarte przedziały .
4 gru 17:15
basia: jeśli mówimy o tym wykresie co narysowałam to powinna byc parabola skierowana ramionami do góry
?przechodząca przez 0 i 1?
4 gru 17:16
basia: z tym że 0 odpada bo nie należy do dziedziny , mozna tak to narysiwać?
4 gru 17:17
Janek191:
f(x) = x*e
1x x ≠ 0
| | e1x | | 1 | |
f '(x) = e1x − |
| = e1x*( 1 − |
| ) = 0 ⇔ x = 1 |
| | x | | x | |
Dla x < 0 jest f '(x) > 0 więc f rośnie
Dla x ∊ ( 0, 1) jest f '(x) < 0, więc f maleje
Dla x > 1 jest f' (x) > 0, więc f rośnie
4 gru 17:21
Janek191:
4 gru 17:23
basia: no ok a 2 przykładzie dlaczego tam gdzie funkcja maleje pojawia się 1 jak nie otrzymałam jej w
rozwiązaniach równania skąd ona się tam wzięła?
4 gru 17:29
Janek191:

f(x) = U{x}[ ln x} x > 0 i x ≠ 1
| | ln x − 1 | |
f '(x) = |
| = 0 ⇒ x = e |
| | ln2 x | |
Dla x ∊ ( 0, 1) jest f '(x) < 0, więc f maleje
Dla x ∊ (1 , e) jest f '(x) < 0 , więc f maleje
Dla x > e jest f '(x) > 0 , więc f rośnie
Asymptota pinowa ma równanie x = 1
4 gru 17:39
basia: w końcu już rozumiem

dziekuję Ci jeszcze raz bardzo!
4 gru 17:45
Janek191:
x = 1 nie należy do dziedziny, bo ln 1 = 0 , a dzielenie przez 0 nie jest dozwolone.
4 gru 17:47
basia: wiem wiem teraz się kapnęłam
4 gru 17:50