Funkcja wymierna
Władysław: Dla jakich wartosci parametru m rozwiazaniem ukladu rownan:
{mx−4y=m+1
{2x+2my=−1
jest tylko jedna para liczb (x,y) taka ze x>0 i y<0?
Prosze o pomoc i wyjasniene
12 sty 18:22
Władysław: .
12 sty 18:37
Wladyslaw:
12 sty 18:50
Wladyslaw:
12 sty 19:11
Wladyslaw: Umie ktos to zadanie? Prosze bardzo o pomoc.
12 sty 19:20
Wladyslaw:
12 sty 19:32
emilka:
12 sty 22:14
paziówna: metoda wyznaczników
W = m*2m + 8 = 2m
2 + 8 = 2(m
2 + 4)≠ 0
W
x = 4 − 2m(m + 1) = 4 − 2m
2 − 2m = −2m
2 − 2m + 4 = −2(m
2 + m − 2) [Δ = 1 + 8 = 3
2]
W
x = −2(m + 2)(m − 1)
W
y = −m − 2(m+1) = −3m − 2
| | Wx | | −2(m + 2)(m − 1) | |
x = |
| = |
| > 0 |
| | W | | 2(m2 + 4) | |
(m
2 + 4) > 0 nie ma wpływu na rozwiązanie
(m + 2)(m − 1) < 0
m ∊ (−2, 1)
| | Wy | | −3m − 2 | |
y = |
| = |
| < 0 |
| | W | | 2(m2 + 4) | |
3m > −2
| | −2 | |
oba przypadki: m∊( |
| , 1) |
| | 3 | |
12 sty 23:27
ja: W odpowiedziach jest ze m∊(1,+∞)
12 sty 23:38