Oblicz cosalfa
Jolene: Punkt P na powierzchni kuli połączono odcinkami z punktami A, B i C, które również
również leżą na powierzchni tej kuli. Długości cięciw PA, PB i PC są takie same i równe
promieniowi kuli, a każdy z kątów między tymi cięciwami ma miarę α. Oblicz cosα.
Stwierdziłam, że punkty A,B,C i P tworzą ostrosłup prawidłowy trójkątny, o krawędziach bocznych
o długości r (r−promień kuli) i krawędziach podstawy o długości x. Jednakże jak starałam się
coś
policzyć to się zerowało wszystko.
4 gru 16:50
g: Punkty A,B,C leżą w odległości d = r*√3/2 od linii OP (O to środek kuli).
W takim razie odległość |AB|2 = 2d2 − 2d2cos(120) = 2d2*(3/2) = 3d2 = 9r2/4
|AB|2 = 2r2 − 2r2*cosα
cosα = −1/8
4 gru 17:15