Funkcja kwadratowa
Fantazja92: Wyznacz wartość współczynników b i c funkcji kwadratowej y=−2x2 +bx+c, jeżeli jej miejscami
zerowymi są 2 i −1
4 gru 16:49
Jerzy:
f(2) = 0
f(−1) = 0
podstawiaj i licz.
4 gru 16:50
Milo: Niech ta funkcja to f(x)
Mamy f(2) = −8 + 2b + c = 0
f(−1) = −2 − b + c = 0
Rozwiąż układ równań
4 gru 16:51
Jolene: dla x=2 y=0
dla x=−1 y=0
−−−−−> x=2 0=−8+2b+c
0=−8+2(c−2)+c
8= 3c−4
12=3c
c=4
−−−−−> x=−1 0=−2−b+c −−−−−> b=c−2
b=2
4 gru 16:52
Pumba57: lub po prostu wymnozyc y=−2(x−2)(x+1)
4 gru 16:55