równanie prostej stycznej do krzywej y=(x^2+x+4)/(x^3+3) w punkcie (-1,2)
jack: równanie prostej stycznej do krzywej y=(x2+x+4)/(x3+3) w punkcie (−1,2)
dobrze?
x3+3=/=0
x=/=−3√3
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
x0=−1
f(−1)= (−12+−1+4)/(−13+3
4 gru 16:18
jack: sory
przez przypadek dodałem niedokończone
już dokańczam pisać
4 gru 16:19
jack:
jack: równanie prostej stycznej do krzywej y=(x2+x+4)/(x3+3) w punkcie (−1,2)
dobrze?
x3+3=/=0
x=/=−3√3
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
x
0=−1
| | (−1)2+(−1)+4 | |
f(−1)= |
| =2 |
| | (−1)3+3 | |
| | x4+2x3+12x2−6x−3 | |
f'(x)= |
| |
| | (x3+3)2 | |
4 gru 16:25