bardzo pilne
Jak: PILNE!

Gdzie nauczę się obliczać przykłady typu
a) sin4x + cos4x=0
b) tg(2x−
π3)= −
√33
4 gru 16:14
Jack:
a)
sin4x + cos4x = 0
wykorzystajmy : cos4x = sin(π/2 − 4x) oraz sin(−α) = − sin α
zatem
sin4x + sin(π/2 − 4x) = 0
sin4x − sin(4x − π/2) = 0
sin4x = sin(4x − π/2)
4x = 4x − π/2 + 2kπ lub 4x = π − (4x − π/2) + 2kπ
x = ... lub x = ...
4 gru 16:19
Jak: jest jakaś strona, przy której mogę się nauczyć tego od podstaw?
4 gru 16:22
Pumba57: Podrecznik
J. Pokorny . Trygonometria dla samoukow
4 gru 16:28