kombinatoryka
Tomm: Rzucamy trzykrotnie kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) dokładnie dwa razy wypadnie sześć oczek.
b) suma wyrzuconych oczek jest równa 10.
|Ω| = 216 i tyle wiem. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązywać tego typu zadania?
4 gru 16:11
Jerzy:
|Ω| = 6*6*6
A = (6,6,x) (6,x,6)(x,6,6) x ∊ {1,2,3,4,5}
|AI = 3*5 = 15
4 gru 16:15
Jerzy:
b) szukaj układów trzech liczb, które w sumie daja sumę 10
( ich kolejność jest istotna więc je permutujemy )
np: (1,3,6)* 3!
(1,4,5)*3!
4 gru 16:18
Tomm: (6,3,1)
(5,4,1)
(4,3,3)
(2,4,4)
(5,3,2)
wychodzi mi 30. ale nie zgadza się z odpowiedziami...
4 gru 16:23
Jerzy:
(2,4,4) ( 4,2,4) (4,4,2) − tylko trzy prypadki
podobnie ( 4,3,3)
4 gru 16:24
Jerzy:
A gdzie (6,2,2) ?
4 gru 16:25
Tomm: Faktycznie... dziękuję bardzo za pomoc
4 gru 16:28
Tomm: Mam jeszcze inne zadanie.
Rzucamy 6 jednakowych kostek sześciennych. Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia polegające
na tym, że przynajmniej na jednej z kostek wypadnie 6 oczek?
4 gru 16:52
Jerzy:
Policz prawdopodobieństwo ... na żadnej nie wypadła 6 i odejmij od 1
4 gru 16:53
Jerzy:
B − nie wypadła 6
|ΩI = 66
IBI = 56
4 gru 16:56