Wartość bezwzględna.
00000: |x−5|+|x+3|=12, mam pytanko, jeśli mam taki przykład, to w jak mam do niego zaznaczyć na osi
plusy
i minusy? Chodzi mi o to, że rysuję oś, zaznaczam na niej −3 i 5 i potem tak jakbym chciała
zaznaczyć
przedział otwarty albo zamknięty i w tym przydziale piszę plusy i minusy. Jak to się robi? I
kiedy
jest jaki przedział? Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć na tym przykładzie albo na jakimkolwiek
innym?
I czy rysowanie takich osi jest konieczne do rozwiązania przykładu? Proszę, a nawet błagam o
pomoc
i dziękuję.
4 gru 15:59
Jerzy:
Rozwiązujesz w przedziałach: (−∞,−3) [−3,5) [5;+∞)
Dla każdego przedziału ustalas jaki znak ma liczba pod modułem.
Jeśli jest nieujeman to zostaiasz ją w tej samej postaci, a jeśli ujemna , to zmienisz jej znak
np w (−∞;−3) wyrażenie: x − 5 jest ujemne więc po opuszczeniu modułu piszesz: 5 − x
4 gru 16:08
Pumba57: Rysoanie takich osi nie jest koniczne do rozwiazania przykladu ale ulatwia rozwiazanie
Ja np nie rysuje .
4 gru 16:09
Jerzy:
Konkretnie:
Dla x ∊ (−∞:−3) masz równanie: 5 − x − x − 3 = 12 ⇔ − 2x = 10 ⇔ x = −5
należy do przedziału, a więc jest rozwiazaniem.
4 gru 16:12
Jack:

zazwyczaj to sie tak robi
najpierw patrzymy na x−5
czy w przedziale tym pierwszym, czyli (−
∞;−3>
x−5 ma znak dodatni czy ujemny?
no to podstawiam dowolna liczbe za iksa z przedzialu (−
∞;−3> np. − 5
−5 − 5 = − 10 < 0, zatem znak zmieniamy bo mamy minus
teraz patrzymy na x+3, znowu dowolna liczba moze byc tez − 5
− 5 + 3 = − 2 < 0 wiec tez zmieniam znak, czyli zamiast x+3 bedzie − x − 3
teraz przedzial (−3;5>
podstawiamy dowolna liczbe, np. 0
dla x−5 mamy 0 − 5 = − 5 < 0 wiec zmieniamy znak czyli zamiast x−5 mamy −(x−5) = −x+5
dla x+3 mamy 0+3 = 3 > 0 wiec zostaje znak jaki byl czyli x+3
teraz przedzial (5;
∞)
dla x−5 podstawiajac dowolna liczbe z tego przedzialu, powiedzmy 7.
7−5 = 2 > 0
dla x + 3 mamy 7+3 = 10 > 0
oba sa wieksze od zera czyli nie zmieniamy znaku
no i jak w koncu mamy narysowane, (rysuje sie glownie przy nierownosiach bo rownanie mozemy
zrobic bez tego, ale mniejsza, zrobmy tym sposobem)
no to mamy
pierwszy przedzial
1. x ∊ (−
∞ ; −3>
mamy
−x+5 −x−3=12
−2x = 10
x= − 5 co nalezy do tego przedzialu zatem to jest rozw.
2. i 3. zrob sam/a
4 gru 16:13
00000: hah, dobre mi ułatwienie. Dziękuję Wam za odpowiedź
4 gru 16:13
00000: Nawet dodam, że dziękuję Wam bardzo, bardzo
4 gru 16:14