oblicz cos( arctg (-5) )
klusek: oblicz cos(arctg( −5 ))
4 gru 15:40
Jack:
arctg(−5) = α ⇔ tg α = − 5
zatem
cos(arctg(−5)) = cos(arctg(tg α)) = cos(α)
teraz nasze zadanie polega na znalezieniu cos α.
sin α = − 5 cos α
z jedynki trygonometr.
sin
2x + cos
2x = 1
25cos
2α + cos
2α = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos α = √ |
| = |
| lub cos α = − |
| |
| | 26 | | √26 | | √26 | |
jednakze ujemny przypadek odrzucamy, zaraz powiem czemu
Czyli nasze rozwiazanie to
============
(a odrzucamy ujemny z powodu tego, ze :
wiemy, ze tg α = − 5 czyli tangens jest ujemny, a jest on ujemny w 1,2 lub 4 cwiartce,
co wiecej sin α = − 5 cos α, czyli sinus i cosinus sa roznych znakow, zatem
z tego wnioskujemy, ze na pewno pierwsza cwiartka odpada (bo oba tam sa dodatnie)
zostaja nam 2 i 4 cwiartka,
4 gru 15:56
Jack: i tu mi sie trop urywa...
4 gru 16:02
Adamm: powiem czemu jest dodatni bo wyjaśnienie Jack jest bez sensu, tgx w drugiej oraz czwartej
jest
ujemny, nie mówi nam to o znaku cosα ( w 2 jest ujemny, w 4 dodatni)
−π/2<α<π/2 zatem cosα należy do 4 lub 1 ćwiartki, więc należy do 4 ćwiartki, stąd cosα jest
dodatni
4 gru 16:03
Jack: nie jest bez sensu, ale faktycznie, tangens jest ujemny w 2 i 4 (a nie w pierwszej)
4 gru 16:15
Adamm: jest bez sensu bo nic z tego nie wynika
4 gru 16:17