rachunek prawdopodobieństwa
humanistatomek12: Siema. Potrzebuje pomocy w zadaniach z rachunku prawdopodobieństwa.
1. Z urny, w której jest 5 kul białych i 4 czarne, losujemy kolejno bez zwracania 2 kule.
Prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kul będzie biała, wynosi.
A.
49 B.
59 C.
58 D.
23
2. Dane są zbiory A=(1,2,3, . . ., 15) i B=(1,2,3, . . ., 40). Najpierw losowo wybieramy zbiór,
a następnie jedną liczbę z tego zbioru. Prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy liczbę
podzielną przez 4, jest równe:
A.
320 B.
15 C.
940 D. {1}{4}
3. Na loterii można ciągnąć losy z trzech pudełek. W pierwszym jest 10 losów: 4 wygrywające i 6
pustych, a w dwóch pozostałych jest po pięć losów wygrywających o po 7 losów pustych. Z losowo
wybranego pudełka gracz wyciąga los. Prawdopodobieństwo wygranej jest równe:
A.
1330 B.
1945 C.
3790 D.
1745
4. W pierwszej urnie jest 9 kul: 5 białych i 4 czarne, zaś w drugiej 8: 2 białe i 6 czarnych.
Z losowo wybranej urny wyjmujemy losowo 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wyciągniemy
kule tego samego koloru.
Mam problem z tego typu zadaniami i chciałbym żebyście mi pomogli. Mam jeszcze dużo zadań,
które chcę przećwiczyć, ale nie będę wszystkich tu wpisywał. Jakbyście rozwiązali mi te i po
drodze wytłumaczyli to byłbym bardzo wdzięczny. Podpowiedzcie mi jak mam się do takich zadań
zabierać, od czego zacząć, o czym pomyśleć, co wykorzystać itd. Z góry dziękuje