granica ciągu, dowodzenia
blabla: Witam, chciałbym prosić o pomoc w dwóch zadankach:
1. Niech H
n = ∑
nk=1 1k. Znajdź granicę
n√Hn.
Nie potrafię znaleźć wyrazu ogólnego ciągu..
| | an+ 1 | |
2. Udowodnij, że jeżeli |
| =q to n√an=q. Czy mógłby ktoś objaśnić, krok |
| | an | |
po kroku?
4 gru 14:56
Adamm: 1. n√1≤n√1+1/2+1/3+...+1/n≤n√1+1+1+...+1=n√n
na mocy tw. o 3 ciągach limn→∞ n√1+1/2+1/3+...+1/n = 1
2. zauważmy że an jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q
an=qn−1*a1
n√qn−1*a1 zakładając że an≥0, dla n∊ℕ+
limn→∞ n√qn−1*a1 = q ponieważ q≠0, a1≠0
4 gru 15:07
blabla: Dziękuję uprzejmie

Teraz wszystko jasne
4 gru 19:47