Wyznacz kąt alfa
Artix: Proszę o pomoc w zadaniu z pochodnymi..
Dobrać parametr c tak aby krzywa o równaniu y = c(1 + x2)lnx przecinała oś OX pod kątem α.
Bardzo proszę o pomoc
4 gru 14:53
Jerzy:
Policz pochodną i przyrównaj do tgα.
4 gru 14:55
Jerzy:
A ściślej policz wartość pchodnej w miejscu zerowym tej funkcji i przyrównaj do tgα
4 gru 14:57
Adamm: y=0 ⇔ x=1, c≠0 bo wtedy funkcja byłaby prostą równoległą z osią OX
y'(1)=tgα
2c=tgα, zakładamy że −π/2<α<π/2
α=arctg(2c)
4 gru 14:58
Jerzy:
Dla c = 0 wykresm byłaby oś OX.
4 gru 15:00
Artix: Adamm, dlaczego później napisałeś tak "y'(1) = tgα" bo nie rozumie co to ma dać

Jerzy dziękuje za rade będę próbować
4 gru 15:14
Jerzy:
y'(1) jest równe tg nachylenia stycznej do krzywej w miejscu zerowym.
4 gru 15:23