Na podstawie twierdzenia
nahh: Twierdzenie: Jeśli x1,x2,x3 są pierwiastkami rownania x3+bx2+cx+d =0, to
1) x1+x2+x3= −b
2) x1x2+x2x3+x3x1 =c
3) x1x2x3= −d
Wiedząc, że równanie x3−9x+4=0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste,
b) oblicz iloczyn kwadratów jego pierwiastków
4 gru 14:29
nahh: b) już umiem, ale d) ustal, ile ma dodatnich pierwiastków
Jak to zrobić
4 gru 14:39
ICSP: suma pierwiastków 0 ⇒ albo dwa dodatnie i jeden ujemny albo dwa ujemne i jeden dodatni
iloczyn pierwiastków ujemy ⇒ dwa dodatnie i jeden ujemny albo trzy ujemne
4 gru 14:42
Adamm: x1x2x3=−4 co oznacza że albo wszystkie są ujemne albo tylko jeden jest
x1+x2+x3=0 ale jeśli x1<0 oraz x2<0 oraz x3<0 to x1+x2+x3<0 więc ma 2 pierwiastki
dodatnie
4 gru 14:43
nahh: ale co nam daje suma pierwiastków
4 gru 14:44
nahh: ahh, już rozumiem. dziękuję
4 gru 14:45
Adamm: albo inaczej, z kryterium Kartezjusza musi mieć 2 lub 0 pierwiastków dodatnich bo mamy 2 zmiany
znaków
wiemy że istnieją wszystkie 3 pierwiastki zatem wielomian musi mieć 2 pierwiastki dodatnie
4 gru 14:46