matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa z parametrem
Marek :
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x
1
x
2
równania x
2
−(2m+1)+m
2
+2=0 spełniają warunek x
1
=2x
2
Założenia
⎧
Δ≥0
⎩
x
1
=2x
2
Δ= 4m − 7
7
Δ≥0 ⇔ 4m−7≥0 ⇔ m≥
4
I niestety nie wiem co zrobić z drugim założeniem
4 gru 14:02