analiza
tiko: Pokaż ze ze wszystkich trójkątów o ustalonym obwodzie i podstawie równoramienny ma największą
powierzchnię jakieś wskazówki ?
4 gru 13:22
===:
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
znasz obwód czyli 2p oraz a stąd c=2p−a−b
P=
√p(p−a)(p−b)(p−2p+a+b)=
√p(p−a)(p−b)(a+b−p)
| | p(p−a)[−a−b+p+p−b] | |
P'(b)= |
| |
| | 2√p(p−a)(p−b)(a+b−p) | |
P'(b)=0 ⇒ −a−2b+2p=0 czyli −a−2b+a+b+c=0 ⇒ b=c
dla Ciebie warunki dla ekstremum
4 gru 14:17
tiko: Dzieki właśnie zapomniałem całkowicie o wzorze herona i nie mogłem tg zrobić
5 gru 09:29