Oblicz pole i obwód trojkata, którego dwa boki są równe 5cm i 8cm, a kąt zawarty
Paulina...prosze pomocy:(: Oblicz pole i obwód trojkata, którego dwa boki są równe 5cm i 8cm, a kąt zawarty
miedzy nimi wynosi 60stopni.
12 sty 18:05
krzysiek: O=19.5cm
12 sty 18:49
Paulina...prosze pomocy:(: wynik w odpowiedziach wynosi 20cm i 10√3cm2
jak to zrobic zeby to tak wyszło?:( prosze niech mi to ktoś wytłumaczy:(
12 sty 19:23
Cedro: | | 1 | |
Pole trójkąta liczymy ze wzoru : |
| bok razy bok razy sinus kąta pomiędzy nimi zawartymi |
| | 2 | |
P = 1/2* 5*8*
√32}
P = 40 *
√32*1/2
P = 20
√3 cm
2 *1/2
P = 10
√3 cm
2
13 sty 20:36