matematykaszkolna.pl
Monotoniczność funkcji Jacob: Mam pytanie, ponieważ uleciała mi ta wiedza z głowy, a na internecie można znaleźć podzielone opinie. Jak poprawnie przy badaniu przebiegu zmienności funkcji podawać przedziały monotoniczności. np. f(x) = 2x3 − 12x2 + 18x − 8 Df = R f'(x) = 6x2 − 24x + 18 Df' = Df = R Przyrównuje f'(x) do zera i otrzymuje x1 = 1 oraz x2 = 3 Rysuje schematyczny wykres pochodnej, wyznaczam ekstrema lokalne: maksimum w w punkcie (1, f(1)) i minimum w punkcie (3, f(3)) i tutaj pojawiają się dwa problemy: 1) Przedziały monotoniczności zapisujemy jako sumę przedziałów, tutaj byłoby f. rośnie w (−;1)U(3;+) czy poprawną formą jest, że funkcja rośnie w (−;1) ORAZ (3;+) 2) Przedziały monotoniczności piszemy otwarte czy domknięte
4 gru 12:46
Adamm: czy funkcja rośnie aż do 1, magicznie idzie do trójki i znowu rośnie? oczywiście że nie poprawnie jest napisać f↗(−;1)3;), oddzielając przedziały średnikami
4 gru 13:05
Jacob: Dziękuję za pomoc.. A jest jakieś sensowne wytłumaczenie dlaczego piszemy przedziały otwarte a nie domknięte ? W różnych zadaniach spotkałem się z różnymi odpowiedziami i nie wiem, skąd ta różnica wynika.
4 gru 13:35
jc: Funkcja x→x2 jest malejąca na przedziale (−,0] i rosnąca na przedziale [0,). Funkcja x →1/x, x≠0, jest rosnąca na przedziale (−,0) i malejąca na przedziale (0,). Różnie to bywa, ale zazwyczaj w zadaniach pojawia się funkcja ciągła i jeśli dziedziną są wszystkie liczby, to przedziały monotoniczności są domknięte.
4 gru 13:53
'Leszek: Przedzialy monotonicznosci funkcji f(x) piszemy bez domkniec poniewaz warunek na monotonicznosc jest dla f(x)↑ jest f ' (x) > 0 , zas dla f(x) ↓ jest f ' (x) < 0 .
4 gru 13:56
Adamm: 'Leszek, nie zgadzam się z tym zupełnie czy o funkcji f(x)=x3 powiesz że nie jest monotoniczna?
4 gru 13:58
'Leszek: Warunek f ' (x) ≥ 0 oznacza ,ze funkcja f(x) jest niemalejaca , oraz warunek f ' (x) ≤0 oznacza ,ze funkcja f(x) jest nierosnaca .
4 gru 13:59
'Leszek: P.Adamm , moja uwaga odnosi sie do f(x)↑ lub f(x) ↓ , a nie monotonicznosci funkcji ,poniewaz funkcja stala tez jest monotoniczna !
4 gru 14:03
Jacob: Czyli w przypadku funkcji, którą podałem wnioskuję, że powinno być, że f↗(−;1> oraz <3;+), ponieważ dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych i jest to funkcja ciągła, tak ? Spotkałem się z najróżniejszymi teoriami, nawet takimi, że domknięcie przedziałów monotoniczności jest poważnym błędem i za takie coś otrzymałbym 0 punktów, więc całkowicie się zamotałem.
4 gru 14:04
Jacob: Podbijam
4 gru 15:41
'Leszek: W zbiorze zadan dla kl.III L.O.M.Kurczab w poleczeniach zadania jest napisane wyznaczyc maksymalne przedzialy monotonicznosci i wowczas domykamy przedzialy, gdy nie ma tego sformulowania "maksymalne " to podajemy przedzialy otwarte i piszemy np. f(x) ↑ w przedziale ( −, 3) oraz w przedziale (4 ,). Wpisujemy slowo oraz lub rozdzielamy przedzialy srednikiem.
4 gru 17:26