Monotoniczność funkcji
Jacob: Mam pytanie, ponieważ uleciała mi ta wiedza z głowy, a na internecie można znaleźć podzielone
opinie.
Jak poprawnie przy badaniu przebiegu zmienności funkcji podawać przedziały monotoniczności.
np.
f(x) = 2x3 − 12x2 + 18x − 8
Df = R
f'(x) = 6x2 − 24x + 18
Df' = Df = R
Przyrównuje f'(x) do zera i otrzymuje x1 = 1 oraz x2 = 3
Rysuje schematyczny wykres pochodnej, wyznaczam ekstrema lokalne: maksimum w w punkcie (1,
f(1)) i minimum w punkcie (3, f(3)) i tutaj pojawiają się dwa problemy:
1) Przedziały monotoniczności zapisujemy jako sumę przedziałów, tutaj byłoby f. rośnie w
(−∞;1)U(3;+∞) czy poprawną formą jest, że funkcja rośnie w (−∞;1) ORAZ (3;+∞)
2) Przedziały monotoniczności piszemy otwarte czy domknięte
4 gru 12:46
Adamm: czy funkcja rośnie aż do 1, magicznie idzie do trójki i znowu rośnie?
oczywiście że nie
poprawnie jest napisać f↗(−
∞;1)

3;
∞), oddzielając przedziały średnikami
4 gru 13:05
Jacob: Dziękuję za pomoc.. A jest jakieś sensowne wytłumaczenie dlaczego piszemy przedziały otwarte a
nie domknięte ? W różnych zadaniach spotkałem się z różnymi odpowiedziami i nie wiem, skąd ta
różnica wynika.
4 gru 13:35
jc:
Funkcja x→x2 jest malejąca na przedziale (−∞,0] i rosnąca na przedziale [0,∞).
Funkcja x →1/x, x≠0, jest rosnąca na przedziale (−∞,0) i malejąca na przedziale (0,∞).
Różnie to bywa, ale zazwyczaj w zadaniach pojawia się funkcja ciągła i jeśli dziedziną
są wszystkie liczby, to przedziały monotoniczności są domknięte.
4 gru 13:53
'Leszek: Przedzialy monotonicznosci funkcji f(x) piszemy bez domkniec poniewaz warunek
na monotonicznosc jest dla f(x)↑ jest f ' (x) > 0 , zas dla f(x) ↓ jest f ' (x) < 0 .
4 gru 13:56
Adamm: 'Leszek, nie zgadzam się z tym zupełnie
czy o funkcji f(x)=x3 powiesz że nie jest monotoniczna?
4 gru 13:58
'Leszek: Warunek f ' (x) ≥ 0 oznacza ,ze funkcja f(x) jest niemalejaca , oraz warunek
f ' (x) ≤0 oznacza ,ze funkcja f(x) jest nierosnaca .
4 gru 13:59
'Leszek:
P.Adamm , moja uwaga odnosi sie do f(x)↑ lub f(x) ↓ , a nie monotonicznosci funkcji
,poniewaz funkcja stala tez jest monotoniczna !
4 gru 14:03
Jacob: Czyli w przypadku funkcji, którą podałem wnioskuję, że powinno być, że f↗(−∞;1> oraz <3;+∞),
ponieważ dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych i jest to funkcja ciągła, tak ?
Spotkałem się z najróżniejszymi teoriami, nawet takimi, że domknięcie przedziałów
monotoniczności jest poważnym błędem i za takie coś otrzymałbym 0 punktów, więc całkowicie się
zamotałem.
4 gru 14:04
Jacob: Podbijam
4 gru 15:41
'Leszek: W zbiorze zadan dla kl.III L.O.M.Kurczab w poleczeniach zadania jest napisane
wyznaczyc maksymalne przedzialy monotonicznosci i wowczas domykamy przedzialy,
gdy nie ma tego sformulowania "maksymalne " to podajemy przedzialy otwarte
i piszemy np. f(x) ↑ w przedziale ( −∞, 3) oraz w przedziale (4 ,∞).
Wpisujemy slowo oraz lub rozdzielamy przedzialy srednikiem.
4 gru 17:26