matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica - rownanie
Gaunt:
Wyznacz A z równania lim x−>1 (ln(ex))
log
x
(2A)
=A
2
−7.
ln2A
Doszłam do
+ln2A=A
2
−7
lnx
Jakieś wskazówki?
4 gru 12:27
Adamm:
lim
x→1
(1+lnx)
ln(2A)/lnx
= e
ln(2A)
=2A 2A=A
2
−7 0=A
2
−2A−7 Δ=4+28=32
2±4
√
2
A=
2
ale wiemy że A>0 więc A=1+2
√
2
4 gru 12:57
Gaunt:
Teraz wszystko wydaje się proste..
Adamm
napiszesz za mnie kolokwium z analizy?
4 gru 13:04
Adamm:
4 gru 13:05
Gaunt:
Dziękuję
4 gru 13:06