Szereg geometryczny
cotyniepowiesz98: Mam szereg geometryczny
f(x)=1+x+1/x+x/2+1/x2+x/4+...
Muszę obliczyć q, ale jak mam je znaleźć? Nie potrafię rozpoznać osobnych wyrazów.
4 gru 11:17
Omikron: To są dwa szeregi
| | 1 | | 1 | |
Pierwszy: 1+ |
| + |
| +... |
| | x | | x2 | |
4 gru 11:28
cotyniepowiesz98: Mam polecenie: wyznaczanie dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres funkcji i odczytaj z
niego zbiór rozwiązań nierówności f(x)>1 . Jak mam to zrobić?
4 gru 11:30
Omikron: Oblicz dziedzinę każdego z szeregów, dziedzina funkcji to cześć wspólna tych dziedzin. Oblicz
sumę każdego z szeregów.
4 gru 11:38
cotyniepowiesz98: Dziękuję serdecznie
4 gru 11:50
g: q = a2/a1 = x
q = a3/a2 = 1/x2
x = 1/x2, x3 = 1, x = 1, q = 1
Sprawdzam dalej
q = a4/a3 = x2/2 = 1/2
Niestety dla żadnego x nie da się z tego zrobić szeregu geometrycznego.
4 gru 11:52
jc: e tam,
1+1/x+1/x2+1/x2+... szereg zbieżny o ile |x| > 1.
x(1+1/2+1/4+...) szereg zbieżny dla każdego x.
f(x) = 1/(1−1/x) + x/(1−1/2) = x/(x−1)+ 2x = 1 + 2x + 1/(x−1)
f(x) > 1 dla x > 1.
4 gru 12:28