matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Iniekcje
Ktostujest:
Sprawdz czy podane funkcje są iniekcjami 1)F(x)=x
4
−x
2
2)f(x)=x
2
+x+1 3)f(x)=
√
x+4
gdzie x>= −4
4 gru 09:22
Janek191:
w a) Tak ℛ → ℛ
4 gru 10:01
Janek191:
f(x) = x
2
+ x + 1 Tak w f: ℛ → ℛ
4 gru 10:03
Janek191:
Poprawka : 1), 2) Nie są iniekcjami, bo nie są różnowartościowe. f(x) =
√
x + 4
Tak w f : < − 4, +
∞
) → ℛ
4 gru 10:09