Jaką strukturą algebraiczną są liczby parzyste z dodawaniem?
sisi: Odpowiedz na pytania:
a) Jaką strukturą algebraiczną są liczby parzyste z dodawaniem?
b)Czy w zbiorze NW jest wykonalne dodawanie? Odpowiedź uzasadnij.
2. Podaj przykład ciała z dodawaniem i mnożeniem, różnego od R, zawartego w R.
3. Wyznacz w ciele ( R+,. ) element przeciwny oraz element odwrotny do liczby √2.
3 gru 23:44
Janek191:
1. b)
Nie, bo np. (2 − √2) − ( 4 − √2) = − 2 ∉ NW
jeżeli NW − zbiór liczb niewymiernych.
4 gru 08:16
Janek191:
2. Ciało liczb wymiernych.Q.
3.
√2 + x = 0 ⇒ x = −
√2
| | 1 | | √2 | |
√2*x = 1 ⇒ x = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
4 gru 08:22
Janek191:
1. a
Jeżeli G − zbiór liczb parzystych nieujemnych
to
( G , + ) jest monoidem
Jeżeli G − zbiór liczb parzystych całkowitych
to
( G, + ) − jest grupą
4 gru 08:28
sisi: Dziękuję
4 gru 11:06