Reszta z dzielenia
uczen123: Przy pomocy kongruencji wyznacz resztę z dzielenia 340 + 540 przez13
3 gru 21:48
Adamm: 340=2713*3=(2*13+1)13*3
(2*13+1)13*3≡3 (mod 13)
540=2520=(26−1)20
(2*13−1)20≡1 (mod 13)
3 gru 22:03
uczen123: Skąd ostatnia linijka ?
3 gru 22:05
Adamm: czemu (2*13−1)
20≡1 (mod 13)
3 gru 22:06
uczen123: i jaka jest reszta
3 gru 22:06
Adamm: 4
3 gru 22:06
uczen123: dlaczego?
3 gru 22:07
Adamm: nie wiem, może ktoś inny ci pomoże
3 gru 22:08
uczen123: aha dzieki
3 gru 22:08
Adamm: nie ma za co, rozwiązałem ci zadanie
chyba nie muszę mówić że rzygam takimi pytaniami jak "dlaczego", masz tam napisane
a jak nie to proszę pytać o konkrety albo możesz się wypchać
3 gru 22:12
Mila:
340+540=x(mod13)
33=27=1( mod13)
(33)13*3=340
340=3*1(mod13)=3(mod13)
52=25=−1(mod13)
(52)20=(−1)20(mod13)=1(mod13)
340+540=(3+1) (mod13)=4(mod13)
3 gru 22:39