Prawdopodobieństwo wzory
Adam: Zdarzenia losowe A, B są zawarte w Ω oraz P(A ∩ B') = 0.7
Czy prawdziwe jest, że:
a) P(A' ∩ B) + P(A) + P(B) < 2.4
b) P(A ∩ B) < 0.4
c) P(A' ∩ B) <= 0.3
Z praw deMorgana mamy, że P(A' U B) = 0.3, czyli P(A' U B) <= 0.3
Według mnie wszystkie podpunkty są prawdziwe, czy ktoś mógłby potwierdzić?
3 gru 21:09
Adam: O przepraszam chodziło mi o to, że ponieważ P(A' U B) = 0.3 to P(A' ∩ B) <= 0.3
Czy dobrze rozumuję?
3 gru 21:30
g: Masz rację. Prawdziwość a) wynika z c).
b) P(A∩B)+P(A∩B')=P(A) ≤ 1, stąd P(A∩B) ≤ 0.3
4 gru 11:17