Dowodzenie nierówności
Dtw: Prosiłbym o pomoc z dowodem tejże nierówności
Wykaż, że dla każdego x prawdziwa jest nierówność:
3 gru 20:51
Adamm: | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤√ |
| * |
| = |
| z nierówności między średnią harmoniczną |
| 4+9x4 | | 4 | | 9x4 | | 6x2 | |
a geometryczną
3 gru 20:57
Janek191:
| 12 x2 − 4 − 9 x4 | |
| ≤ 0 |
| 12*( 4 + 9 x4) | |
| − 9 x4 + 12 x2 − 4 | |
| ≤ 0 |
| 12*( 4 + 9 x4) | |
Mianownik jest > 0
− 9 x
4 + 12 x
2 − 4 ≤ 0
bo
Δ = 144 − 4*(−9)*(−4) = 144 − 144 = 0 i − 9 < 0
3 gru 20:57
Adamm: oczywiście sprawdzamy że dla 0 zachodzi, bo nierówności między średnimi zachodzą jedynie
dla dodatnich (tutaj ujemne są bez znaczenia)
3 gru 20:58
Mila:
12x
2≤9x
4+4
9x
4−12x
2+4≥0⇔
| | 4 | | 4 | | 2 | |
L=9*(x4− |
| x2+ |
| )=9*(x2− |
| )2≥0 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
3 gru 21:19
Mila:
21:19
Nierówność prawdziwa dla x∊R
3 gru 21:19