prawdopodobienstwo warunkowe
kebab: z talii 24 kart losujemy kolejno bez zwracania trzy karty oblicz prawdopodobienstwo tego ze
trzecia karta z wylosowanych kart jest kierem, jesli pierwsze dwie wylosowane karty
a) są kierami, b) są pijami.
Możecie mi to zadanie objaśnić krok po kroku, żebym zrozumiał, a nie bezmyślnie przepisał?
3 gru 19:44
wmboczek:
I losowanie kier 6/24
II losowanie kier (6−1)/(24−1) zostało 5 kierów i 23 karty
III losowanie kier (6−1−1)/(24−1−1)
Wyniki pomnożyć bo losowania są niezależne
3 gru 19:50
kebab: | | | | | | | |
czyli to zrobić tak: | * | * | ? |
| | | | |
a możesz mi pokazać to metodą P(A|B)
3 gru 19:52
kebab: pomoze ktos?
3 gru 20:03
kebab: proszę
3 gru 20:10
Arcani: A−wylosowano kiera w trzecim losowaniu
B−wylosowano dwa kiery w pierwszy dwóch losowaniach
A∩B−wylosowano trzy kiery
P(A|B)=P(A∩B)/P(B)
P(A∩B)=6/24*5*23*4/22=120/12144
P(B)=6/24*5/23=30/552
P(A|B)=(120/12144)/(30/552)=2/11
3 gru 20:25
3 gru 20:54
kebab: naprawde nikt?
3 gru 22:12
kebab: bardzo dziękuję
3 gru 22:32
kebab: tylko wynik zły

bo powinno wyjść 2/11 i w b) 3/11
3 gru 22:33
Mila:
W treści jest "losowano kolejno". Uwzględniamy kolejność.
|Ω|=24*23*22
A− trzecia wylosowana karta jest kierem
B− dwie pierwsze wylosowane karty są kierami ( trzecia dowolna)
|B|=6*5*22
A∩B− wylosowano 3 kiery
|A∩B|=6*5*4
| | 6*5*4 | | 4 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 6*5*22 | | 22 | | 11 | |
3 gru 22:52