Rachunek prawdopodobieństwa
Pati18773: Do dwóch szuflad wrzucamy losowo 1 kulę czarną i 5 kul białych. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że czarna kula znajdzie się w drugiej szufladzie, jeśli do pierwszej wrzucono dokładnie
dwie kule?
z czego powinnam skorzystać w tym zadaniu ?
3 gru 19:41
Pati18773: mam tak
mocΩ=2
6
A−czarna w drugiej
B−do pierwszej dwie kule
B−wybieramy dwie kule spośród 6 i wrzucam do 1 szuflady
nie wiem jak dalej
3 gru 20:22
Arcani: Ja bym to zrobił tak
A−czarna kula znajduje się w drugiej szufladzie
A'−czarna kula znajduje się w pierwszej szufladzie
P(A)=1−1/3=2/3
3 gru 20:46
Pati18773: | | | | | | | |
Dobrze a można wytłumaczyć skąd wzięło się ( | * | )/ | ? |
| | | | |
3 gru 20:50
Mila:
A−czarna kula znajdzie się w drugiej szufladzie, jeśli do pierwszej wrzucono dokładnie dwie
kule
B−do pierwszej szuflady wrzucono dokładnie dwie kule
[CB lub BB natomiast do drugiej 4B lub C i 3B)]
3 gru 20:53
Pati18773: dziękuję !
3 gru 22:12