Zadanie nr 50
5-latek: czy mozez okreslic na podstawie nizej danych warunkow czy punkty X,Y ,Z sa wspoliniwe jesli
a) |XZ−ZY|<XY
b) XY<XZ+ZY
c) XY=XZ−ZY
d) XY≠XZ+ZY
e) XY= 4+2b, YZ= 4+5b, ZX= 1+3b i b>1
3 gru 19:30
5-latek:

Zazmaczylem sobie te 3 punkty
Moje pytanie w zwiazku z tym jest takie
Przy tych warunkach np a) nie mamy takiego uporzadkowania punktow jak na prostej
Tutaj jednak mozemy skorzystac z waruku definicji odleglosci ze np XZ=ZX i wtedy to zadanie
bedzie latwiejszse
bo np a)
zeby punkty byly wspoliniowe to musi byc
|XZ−ZY|=XY
b) XY<XZ+ZY to waarunek na to aby pumty nie byly wspoliniowe
c) Tak
d) ?
e) XY=|XZ−YZ|= 4+2b= |1+3b−(4+5b|= |−3−2b|=3+2b
ale 4+2b≠3+2b wiec nie sa wspoliniowe a w odpowiedzi mam ze sa .
4 gru 00:11
5-latek:
4 gru 09:30