matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz funkcję odwrotną
Kamil:
Wyznacz funkcję odwrotną: f(x)=x
2
+3x+3 dla x<−(3/2)
3 gru 18:58
Janek191:
3
3
y = ( x +
}
2
+
2
4
3
3
y −
= ( x +
)
2
4
2
3
x +
= −
√
y −
3
4
2
3
x = −
√
(y −
3
4
)
−
2
Po zamianie zmiennych
3
y = −
√
(x −
3
4
−
2
=================
3 gru 19:33