funkcja wykładnicza
zxc: Znajdź wszystkie pary liczb pierwszych p i q, dla których zachodzi równość 3p/3q=(33)3
3 gru 18:53
Adamm: 3p−q=39
p−q=9
p=q+9
może zajść jedynie jeśli jedna z liczb jest parzysta, załóżmy 2
p=11
czyli para 11, 2 jest jedynym rozwiązaniem
3 gru 18:55
zxc: W odpowiedziach jest p=29 q=2
3 gru 18:57
Adamm: napisałem 39 zamiast 327, dlatego
3 gru 18:59
zxc: Już do tego doszłam. Dziękuję bardzo za pomoc
3 gru 19:03
szyba: (33)3 = 9, a nie 27.
4 gru 01:29
Milo: Zadanie z Kiełbasy ^^ Tylko tam zapisane bez nawiasu, stąd nieporozumienie.
4 gru 01:48
Janek191:
Może powinno być
| 3p | |
| = 3 33 ?  |
| 3q | |
4 gru 08:07