matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne-logarytmy
JOLA B:
wiedząc, że log12=a i log2=b, oblicz log90
12 sty 17:37
Eta:
log90= log(3
2
*10)= 2log3 +1 log12= log2
2
*3= 2log2 +log3 = 2*b +log3 więc 2b +log3= a => log3= a −2b to
log90= 2( a −2b) +1
12 sty 17:51