wyznaczanie funkcji odwrotnej
Fabix: Witam, nie wiem czy dobrze zrobiłem zadanie a odpowiedzi niestety nie mam

Trzeba wyznaczyć funkcje odwrotną .
f(x)= ln(2arcctg
√x)
moja odpowiedz to x=
√ey/2
3 gru 17:28
Jerzy:
2arcctg√x = ey
arcctg√x = ey/2
√x = ctg(ey/2)
x= [ctg(ey/2)]2
3 gru 17:33
Fabix: ten wynik, wygląda na zdecydowanie lepszy, aczkolwiek mam pytanie a propo 2 linijki,
operacja która jest wykonywana to mnożenie przez odwrotność arcctg czyli ctg ?
Wtedy arcctg znika i po drugiej stronie zostaje ctg . Mam racje ?
3 gru 18:02