dd
rejnold: |4x+1| = 2|2x−3| > 0
|4x+1| = 4x+1 , −4x−1
|2x−3| = 2x−3 , −2x+3
−4x−1−2(−2x+3)>0
2przypadek <−1/4 , 3/2)
4x+1−2(−2x+3)>0
3przypadek <3/2, +oo)
4x+1−2(2x+3)>0
0>5
COŚ MI ŹLE WYCHODZI ALE NIE MAM POJĘCIA CO, proszę o pomoc
3 gru 17:11
Jerzy:
Po co tak kombinujesz .... ⇔ U < − 2 lub U > 2
3 gru 17:12
rejnold: No dobra
i tak muszę licznik * mianownik, na to samo wyjdzie
3 gru 17:16
3 gru 17:18
rejnold: 4x+1−4x+6
−−−−−−−−−−−−−− >0
2x−3
7*(2x−3) >0
14x − 21 >0
14x >21
3 gru 17:19
3 gru 17:20
rejnold: @Jerzy . no w tym przypadku masz rację
3 gru 17:21
Jerzy:
| | 3 | |
Prościej .... 7*(2x − 3) > 0 ⇔ 2x − 3 > 0 ⇔ x > |
| |
| | 2 | |
3 gru 17:21
rejnold: @jERZY
I teraz sprawdzam sobie czy w jakimś przedziale te rozwiązanie się znajduje tak?
4x+1 = 0
x = −1/4
2x−3=0
x=3/2
1 przedział (−oo, − 1/4)
2 przedział <−1/4, 3/2)
3 przedzial <3/2, +oo)
Jeśli w którymś z przedziałow się zawiera, to jest to nasz wynik?
3 gru 17:25
rejnold: Jedno z rozwiązan?
3 gru 17:25
rejnold: Czy tylko patrzymy na dziedzinę?
3 gru 17:25
rejnold: Ja tym sposobem co podałeś nie rozwiązywałem zadań, jedynie co na przedziałach
3 gru 17:26
Jerzy:
Rozwiązaniem jest suma rozwiązań tych dwóch nierówności.
3 gru 17:26
rejnold:

| 4x+1 | | 2(2x−3) | |
| + |
| < 0 |
| 2x−3 | | 2x−3 | |
(4x+1 +4x−3)*{2x−3}<0
(8x−2)(2x−3)<0
x=1/4 x=3/2
xe(1/4, 3/2)
3 gru 17:30
Eta:
|4x+1| >2|2x−3|
4x+1>4x−6 lub 4x+1 > −4x+6
| | 3 | | 5 | | 3 | |
1>−6 lub 8x>5 i x≠ |
| ⇒ x∊( |
| ,∞) \ { |
| } |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
3 gru 17:34
rejnold: @4x+1 > −4x+6
Czemu jest >, a nie < skoro odwróciłaś znak po prawej stronie?
|a| > b
a > b lub a <−b
3 gru 17:36
ICSP: |4x+1| > 2|2x−3| //
2
(4x + 1)
2 > 4(2x − 3)
2
16x
2 + 8x + 1 > 16x
2 − 48x + 36
56x > 35
3 gru 17:37
3 gru 17:40
Eta:
|a|>|b|
a>b lub a> −b
3 gru 17:41
rejnold: Może uda mi się to zaliczyć na 3.
Eta masz jakąś książke/strone z przykładami tego typu gdzie można to przećwiczyc?
3 gru 17:42
3 gru 17:45
3 gru 17:47
rejnold: Nie pokazuje x>5/8
3 gru 17:48
3 gru 17:49
rejnold: Dobre opracowanie, przyda mi się. Poćwiczę sobie te przykłady zawarte w pdfie.
3 gru 17:50
Eta:
3 gru 17:55