Dane są wielomiany P(x) = 5x−4, Q(x) = 6x + 5 i S(x) =3x^2 +2x+1.
nahh: Dane są wielomiany P(x) = 5x−4, Q(x) = 6x + 5 i S(x) =3x2 +2x+1.
Wielomian V(x) jest iloczynem wielomianów P i Q, a wielomian W jest iloczynem
wielomianów P,Q i S.
b) Wyznacz wszystkie liczby b, dla ktorych zachodzi równość W(b) = V(b)
Rozwiązanie:
V(b)=W(b)
P(b)Q(b)=P(b)Q(b)S(b)
P(b)Q(b)(1−S(b))=0
Teraz mam pytanie czemu przyrównujemy to do zera
P(b)=0
Q(b)=0
S(b)=1
3 gru 16:47
===:
przecież powyżej masz całe przekształcenie
3 gru 16:52
nahh: Rozumiem to zadanie, ale nie wiem czemu na końcu przyrównujemy do zera
3 gru 16:54