matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Parametryzacja
Benny:
x=3cos2t+5 y=4cos2t+6 z=7
x−5
cos2t=
3
4
2
y=
x−
, x∊<2;8>
3
3
Wychodzi mi prosta, a w postaci parametrycznej co to jest? Zamieniam jakieś koło/elipsę na prostą? Jak mam to rozumieć?
3 gru 16:42