Pochodne złożenie - trudny przykład pomocy
Kames: Witam, mam dosyć trudny przykład z pochodnych złożonych... mógłby ktoś pomóc? :c
| | tg5 (1+√7x+1) | |
F(x) = |
| |
| | cos2(√x5+3x3+2) | |
Jak robić tak długie zadania? Oczywiście na początku korzystam z tego wzoru na pochodną z
dzielenia f(x)/g(x).
Bardzo proszę o pomoc
3 gru 16:38
Jerzy:
| | 1 | | 7 | |
pochodna licznika = 5tg4(1 + √7x+1)* |
| * |
| |
| | cos2(1 + √7x+1) | | 2√7x+1 | |
3 gru 16:42
Jerzy:
| | 5x4 + 9x2 | |
Pochodna mianownika = 2cos(.......)*[−sin(...........)]* |
| |
| | 2√x5+3x3+2 | |
3 gru 16:44
Kames: ten pierwszy wynik iloczynu rozumiem. A skąd ten drugi i trzeci? skąd się nagle wzięło
dzielenie?
3 gru 16:45
Kames: Jak Pan to tak szybko obliczył :c
3 gru 16:48
Jerzy:
(tg5(f(x))' = 5tg4(f(x))*(tg(f(x))'*f'(x)
3 gru 16:50
Jerzy:
| | 1 | | 7 | |
(tgx)' = |
| oraz (1 + √7x +1)' = |
| |
| | cos2x | | 2√7x+1 | |
3 gru 16:52