Oblicz wartość wyrażenia
Matematycznykociak: | | √3cos(−510)−√2sin(−495) | |
|
| |
| | tg2(870) | |
Po użyciu wzorów redukcyjnych dochodzę do postaci
| √3sin(60)+√2sin(45) | |
| i dalej nie wiem co zrobić z tego co wymyśliłem to wynik |
| −tg2(60) | |
zły mi wychodzi
3 gru 16:34
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
3 gru 16:36
Matematycznykociak: cos(510)=cos(360+150)=cos(90+60)=cos(−60)
sin(495)=sin(360+135)=sin(90+45)=cos(45)
tg2(870)=tg2(720+150)=tg2(90+60) ctg2(−60)=−ctg(60)
3 gru 16:40
Matematycznykociak: tam powinien przy CTG być 2
3 gru 16:41
Jerzy:
cos(510) = cos(360 + 150) = cos(150) = cos(180 − 30) = −cos30
tg(870) = tg150 = tg(180 − 30) = − tg30
3 gru 16:48
Matematycznykociak: ale wiesz że −cos30=−sin30 i −tg30=−ctg60
3 gru 16:59
Matematycznykociak: −cos30=−sin60 sorry
3 gru 16:59
Jerzy:
A po co mi ta wiedza w tym zadaniu ?
3 gru 17:10