Co oznacza zapis?
Mikolaj1654: Co oznacza zapis, gdzie p, q, r oznaczają prawdę lub fałsz?
p −> (q ⋁ r)
3 gru 16:23
Jerzy:
z p wynika q lub r
p,q,r − zdania logiczne
3 gru 16:24
rejnold: p,q,r− zmienne atomowe
3 gru 16:26
rejnold: p implikuje alternatywe q i r
3 gru 16:26
rejnold: IpAqr
3 gru 16:26
rejnold: implikacja jest fałszywa gdy p jest prawdą, a qvr fałszem
3 gru 16:27
Mikolaj1654: Czyli dobrze rozumiem, że jeśli p jest prawdziwe to również q lub r?
3 gru 16:27
rejnold: Zależy co zakładasz
3 gru 16:28
Mikolaj1654: Że implikacje jest prawdziwa
3 gru 16:28
rejnold: Ja tylko tak napisałem " implikacja jest fałszywa gdy p jest prawdą, a qvr fałszem" , jeśli
zakładasz że implikacja jest fałszywa to poprzednik musi być spełniony, a następnik nie
3 gru 16:29
Mikolaj1654: Dzieki za pomoc już rozumiem!
3 gru 16:29
rejnold: Jeśli zakładasz ,że implikacja jest prawdziwa
to poprzednik musi być niespełniony a następnik spełniony/niespełniony
3 gru 16:29
Jerzy:
to: p = 1 i (q lub r) = 1
lub: p = 0 i [ (q lub r) = 0 lub ( q lub r) = 1 ]
3 gru 16:31
rejnold: Implikacja jest prawdziwa, jeśli;
z prawdy wynika prawda
z fałszu wynika fałsz
z fałszu wynika prawda
3 gru 16:49