rozwiąż
kajaaa: Wyznacz równanie prostej do której nalleży punkt P(1,−1) i takiej że odległość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5
3 gru 15:58
===:
3 gru 16:04
Jerzy:
Wyznacz równanie prostej PQ
Wyznacz równanie prostych prostopadłych do prostej PQ
i nałóż warunek: d = 8
3 gru 16:05
===:
Prosta przez punkt P ... równanie pęku
y+1=a(x−1) ⇒ ax−y−a−1=0
| | |8a+2−a−1| | |
5= |
| ...itd |
| | √a2+1 | |
3 gru 16:15
===:
a cóż tu ma prosta przez P i Q Kolego
Jerzy
3 gru 16:16
Jerzy:
Fakt ... nie ma nic .
3 gru 16:21
===:
3 gru 16:23