rozwiąż
kajaaa: Proszę o rozwiązanie tego zadania
Na osi ox wyznacz punkt P który jest równoległy od prostych k: x−y+3=0 oraz m: 7x+y−1=0
3 gru 15:55
===:
chyba równoodległy
3 gru 15:56
kajaaa: no tak równoodległy
3 gru 15:57
===:
to "przerysuj" treść zadania
3 gru 15:57
Jerzy:

czerwona , to dwusieczna kąta między danymi prostymi.
3 gru 15:59
Jerzy:
Współrzędne punktu P to środek odcinka AB , gdzie A i B to odcięte miejsc zerowych
3 gru 16:01
Adamm:

P=(x; 0)
|7x−1|=5|x+3|
7x−1=5x+3 lub 7x−1=−5x−3
P=(2; 0) lub P=(−1/6; 0)
3 gru 16:03
kajaaa: Dziękuję bardzo
3 gru 16:05
Adamm: 7x−1=5x+15 lub 7x−1=−5x−15
P=(8; 0) lub P=(−7/6; 0)
3 gru 16:06
Adamm: nie wymnożyłem całego nawiasu
3 gru 16:07