Nierówność
szukamodpowiedzi:

Hej, mam problem z jednym prostym równanie, a mianowicie z zapisem odpowiedzi:
3x−3x+5 < 1
Zadanie rozwiązuje w ten sposób:
Df: x≠5
3x−3x+5 < 1 =
2x−8x+5 < 0
1°
2x−8<0
x<4
2°
x+5<0
x<−5
Mój ynik:
x∊(−
∞, −5)u(−5, 4)
W odpowiedzi mam: x ∊ (−5, 4)
Muszę robić jakiś głupi błąd, może mnie ktoś naprowadzić?
3 gru 15:49
szukamodpowiedzi: oj, nie równaniem, tylko z nierównością
3 gru 15:49
'Leszek: Zapisz nierownosc w postaci iloczynowej
2(x − 4)(x+5) < 0
miejsca zerowe x1 = − 5 lub x2 = 4
narysuj os liczbowa X i zaznacz miejsca zerowe i jezeli miales parabole w szkole to
ja narysuj i odczytaj przedzial dla f(x) < 0 , otrzymasz x ⊂ ( − 5 , 4 )
3 gru 15:59