zad z podstawówki
rejnold: zadanie z 1 liceum
| |4x−5| | | 3|2x+7| | |
| − |
| <0 |
| |2x+7| | | |2x+7| | |
|4x−5|:
|2x+7|:
(|4x−5|−3|2x+7|)(|2x+7|)<0
(2x+26)(−2x−7)<0
x=−13, x=−7/2
| | 7 | |
xe (−oo,−13) u(− |
| ),+oo) |
| | 2 | |
| | −7 | | 7 | |
x< |
| ∩ xe (−oo,−13) u(− |
| ),+oo) = zbiór pusty |
| | 2 | | 2 | |
dobrze robie?
3 gru 15:48
Jerzy:
| | 4x − 5 | |
⇔ − 3 ≤ |
| ≤ 3 ... i prostsze liczenie. |
| | 2x + 7 | |
3 gru 15:56
Milo: | 4x−5 | | 4x−5 | |
| < 3 i |
| > −3 |
| 2x+7 | | 2x+7 | |
Chyba byłoby szybciej.
3 gru 15:56
rejnold: Trochę się uprościło
3 gru 15:58
rejnold: otrzymałem dla 1ej nierówności x<−7/2 , x>−8/5 oraz dla drugiej x<−13 i x>−7/2
jak sprawdzić teraz czy te nierówności należą do rozwiązania?
3 gru 16:03
rejnold: jednak zostane przy swoim, bo waszego sposobu nie rozumiem
3 gru 16:14
rejnold: Dobra, wiem o co wam chodzilo
3 gru 16:25
rejnold: Muszę znaleźć część wspólną sumy.
3 gru 16:25
rejnold: Jeśli będzie to jest to nasz zbiór
3 gru 16:25
Mila:

Wg Twojego sposobu
| |4x−5|−3*|2x+7| | | 7 | |
| <0 i 2x+7≠0⇔x≠− |
| |
| |2x+7| | | 2 | |
Mianownik jest dodatni, aby wyrażenie było ujemne to rozwiązujemy:
|4x−5|−3|2x+7|<0
−4x+5−3*(−2x−7)<0
−4x+5+6x+21<0
2x+26<0⇔x<−13
lub
−4x+5−3(2x+7)<0
−4x+5−6x−21<0
−10x−16<0
−10x<16 /:(−10)
lub
4x−5−3*(2x+7)<0
4x−5−6x−21<0
−2x−26<0
−2x<26 /:(−2)
−−−−−−−
(1) lub (2) lub (3)
3 gru 19:15
rejnold: Dziękuję
3 gru 19:18
Mila:
3 gru 19:56
Eta:
3 sposób
|a|<3|b| ⇔ a
2<9b
2
Założenie: x≠ −3,5
(4x−5)
2< 9(2x+7)
2
.............
5x
2+73x+104<0 Δ=3249 ,
√Δ=57
| | 8 | |
x1= −13, x2= − |
| =1,6 i x≠ −3,5 |
| | 5 | |
Odp:
x∊( −∞, −13) U (−1,6 ; ∞)
3 gru 20:58
Eta:
Nie przeczytałam,że
1 liceum
3 gru 20:58
rejnold: @Eta, a czy to coś zmienia
3 gru 21:05
Eta:
Nic

tylko nie wiem czy umiesz rozwiązywać nierówności kwadratowe ,,, Δ itp
A może jesteś maturzystą ? ( to nie podawaj mylących informacji .... typu 1 liceum
3 gru 21:14
rejnold: No zadanie jest z 1 klasy liceum, ale to wcale nie znaczy, że chodzę do 1 liceum

. Natomiast
każdy sposób rozwiązania jest mile widziany przeze mnie, ponieważ muszę sobie odświeżyć tto i
owo. Mogą i być równania kwadratowe, wykładnicze, wielomiany 3ego stopnia... całki.
3 gru 21:18
Eta:
Ecch

Można i ( bez delty) ze wzoru a
2−b
2= (a+b)(a−b)
(4x−5)
2−9(2x+7)
2<0
[4x−5+3(2x+7)]*{4x−5−3(2x+7)]<0
(10x+16)(−2x−26)<0 /: (−2)
(10x+16)(x+13)>0
x∊( −
∞, −13) U (−1,6;
∞)
3 gru 21:20
3 gru 21:22
Mila:
Jeżeli podajesz 1klasa LO, to rozwiązujemy na tym poziomie..
zobacz o ile krótsze jest rozwiązanie Ety.
3 gru 21:23
rejnold: Interesuje mnie każdy sposób także dziękuje jeszcze raz. Dobra to na przyszłość będę pisał 3cia
liceum.
3 gru 21:27
Eta:
3 gru 21:28
Eta:
Ten lin się nie otwiera !
3 gru 21:30
3 gru 21:30
rejnold: jest na końcu*
3 gru 21:30