Równania różniczkowe
Michał: y''+y'−2y=9−4x2
Znajdź równanie szczególne metodą przewidywań.
Jaką postać będzie miało to nasze r= ? − rodzaj wielomianu. po prostu Ax2−B ?
3 gru 15:39
Michał: ?
3 gru 16:25
Benny: Ax2+Bx+C
3 gru 16:34
Mariusz:
Benny tak ale przydałoby się uzasadnić dlaczego tak należy przewidywać
(bez uzasadnienia podanie poprawnego przewidywania niewiele mu da)
3 gru 21:37
Michał: obliczyłem i wyszło mi na koniec
Dobrze ?
4 gru 11:15
piotr: równanie charakterystyczne RJ
r2 + r − 2 = 0
(r − 1)(r + 2) = 0
CORJ:
y(x) = c1 e−2x + c2 ex
CSRN:
ys(x) = a1 + a2 x + a3 x2
y''s(x) + y's(x)−2 ys(x) = 9 − 4 x2
⇒
2 a3 + (a2 + 2 a3 x) − 2 (a1 + a2 x + a3 x2) = −4 x2 + 9
(−2 a1 + a2 + 2 a3) + (−2 a2 + 2 a3) x − 2 a3 x2 = 9−4 x2
−2 a1 + a2 + 2 a3 = 9
−2 a2 + 2 a3 = 0
− 2 a3 = −4
⇒
a1 = −3/2
a2 = 2
a3 = 2
ys(x) = −3/2 + 2 x + 2 x2
CORN:
y(x) = −3/2 + 2 x + 2 x2 + c1 e−2x + c2 ex
4 gru 12:01