cos2
olka: Cześć
Mam problem z tym zadankiem, nie wiem którego z wzorów redukcyjnych użyć..
Oblicz sin4α, jeśli:
cos2α=2√2/2 i α należy do (π ; 3/2π)≠
3 gru 15:36
Adamm: cos(2α)=2
√2/2
3 gru 15:38
Milo: Niech 2α = x
cos2α = cosx
sin4α = sin2x = 2sinxcosx, cosinus dany z sinus z jedynki trygonometrycznej
3 gru 15:38
olka: @Adamm
Nie mam pojęcia jak utworzyć kreskę ułamkową na tym forum..

@Milo Okej, dziękuje bardzo za podpowiedź. Zaraz spróbuję rozwiązac
3 gru 15:41
olka: Ale gapę palnęłam, cos2α=2√2/3 (kreska ułamkowa),
3 gru 15:44