matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę funkcji
aga:
lim x*cos(1/x) x→0
3 gru 15:01
Adamm:
−x≤xcos(1/x)≤x na mocy tw. o 3 funkcjach lim
x→0
xcos(1/x) = 0
3 gru 15:07
'Leszek:
cos n
Lub mozna podstawic x
n
= 1/n i wowczas lim
= 0 dla n→
∞
n
3 gru 15:45